Značaj emocionalne inteligencije u poslovnom okruženju

Značaj emocionalne inteligencije u poslovnom okruženju

Znate li da je za poslovni uspjeh i osobni razvoj emocionalna inteligencija čak 4 puta važnija od kvocijenta inteligencije? Poslovni je uspjeh moguć, ali teže ostvariv bez emocionalne inteligencije u današnje vrijeme. U prilog tomu ide istraživanje provedeno na tvrtkama s popisa Fortune 500. Utvrđeno je da dugotrajni poslovni uspjeh ovisi 75% o emocionalnoj inteligenciji, a tek 25% o samom tehničkom znanju. Znakovito je da je čak 80% propalih profesionalnih karijera povezano s manjkom emocionalne inteligencije kao što je nemogućnost rješavanja međuljudskih odnosa, lošeg vodstva u periodu stresa ili zbog nemogućnosti prihvaćanja promjena.

Emocionalno inteligentna osoba odiše smirenošću, racionalna je i lagano se nosi sa stresnim situacijama. Neće se lako zbuniti ili ustuknuti te rijetko žali za svojim odlukama. Vesela je i nasmijana. Prihvaća izazove i ne slama se pod pritiskom, ne koči i sputava okolinu jer ne razmišlja samo o sebi, već ih uzdiže i obrazuje. Ima visoko samopouzdanje i zna prepoznati svoje vrijednosti te pokazuje sve odlike vođe. Uglavnom je zdravija i zadovoljnija životom te lakše ostvaruje vlastite postavljene ciljeve. To su individualci snažnih karaktera s čvrstim fokusom na cilj. Bi li nam ove karakteristike mogle pomoći u našoj ulozi poduzetnika, managera, zaposlenika, partnera ili samo dobrog prijatelja?

Znate li da prosječna osoba dnevno razvija do 60.000 misli? 80% tih misli je negativno, a 95% se ponavlja. Kako se Vi nosite s takvim mislima? Upravo način na koji se nosimo sa našim negativnim mislima određuje našu emocionalnu zrelost. Svatko, ali baš svatko dobije priliku za uspjeh. Na nama je da je prepoznamo i iskoristimo. Često je prepoznajemo, ali prekasno. Zato je najveći broj osoba na samrtnoj postelji izjavilo da im je najviše od svega žao što nisu živjeli život koji su željeli, već su se uspoređivali s drugima i slušali ih. A trebali su, slušati samo i isključivo SEBE. Jer se svi odgovori nalaze u vama i isključivo u vama, tu su oduvijek i bili. Zato potreba za razvojem emocionalne inteligencije dolazi iz dvaju potpuno oprečnih razloga, oba uzrokovanih egom, i to iz patnje i obilja.

Ukoliko imate strahove, manjak samopouzdanja, žaljenje, pesimizam ili tugu, vi živite u stanju stresa uzrokovanog vlastitim negativnim mislima i imate potrebu riješiti taj problem. I imate svaki dan svog života da preuzmete odgovornost, prestanete kriviti druge i počnete živjeti!

S druge strane, ako ste cijeli život okrenuti sebi, svojim željama i potrebama te hranite ego oslanjajući se na nepotrebne materijalne i nematerijalne stvari, više je nego vjerojatno da ste se ostvarili i poslovno i privatno. Kako je onda moguće da ljudi koji imaju uspješnu karijeru i obitelj, čak možda i bogatstvo osjećaju stres, nezadovoljstvo ili nesigurnost? Pitanje je vremena kada ćemo osjetiti prazninu, a zatim potrebu za nečim „višim“, novim znanjem. Poželjet ćemo proniknuti u sebe i razumjeti sebe, ali i druge te maksmimalno iskoristiti potencijal za kojeg nagonski znate da imate.

Ima perioda kada se osjećamo odlično, zadovoljno i ispunjeno. No, kako život piše nevjerojatne scenarije, posebno u današnje vrijeme, pitanje je koliko dugo možemo zadržati te pozitivne emocije? Koliko dugo treba da ushit zamijeni očaj, veselje tuga, a zadovoljstvo ravnodušnost? Je li moguće uvijek, ali baš uvijek biti miran, sretan i fokusiran? Kako postići tu harmoniju i ispunjenost? Često se takve vještine i sposobnosti pripisuju samo asketima, samotnjacima, dnevnim misticima i „duhovnjacima“. No, razumijevanje samog sebe te posljedična mudrost, mir pa čak i duhovnost nemaju nikakve veze s asketizmom i odricanjem – imaju veze samo s razumijevanjem! Razumjeti možemo bilo kada i bilo gdje – ništa nas ne sprječava. Često ćemo pripisati okolnostima zašto nešto ne možemo ili ne želimo. No, okolnosti su irelevantne i u večini slučajeva predstavljaju samo ispriku. Zato svi se žele izolirati od okolnosti kad nastupe problemi. No, lako je biti miran kada si izoliran od okoline i utjecaja. Prava mudrost leži u tome da treba biti i ostati miran u lošem i glasnom svakodnevnom okruženju.

Leave a comment